Två öppna föreläsningar

Annemaree Lloyd som forskar om informationskompetens befinner sig i Sverige i slutet av augusti. Under sin vistelse här kommer hon att hålla två öppna föreläsningar, en i Göteborg och en i Borås. Jag vill varmt rekommendera er som har tid och möjlighet att ta er till någon av dessa orter att komma och lyssna.

Lloyd är knuten till School of Information Studies, Charles Sturt University, Wagga Wagga i Australien och har bland annat skrivit en avhandling om brandmäns informationskompetens. Efter avhandlingen har hon publicerat ett flertal artiklar om informationskompetens. En ganska nyligen publicerad text återfinns i den fritt tillgängliga tidskriften Information Research:

Lloyd, A. (2007). Recasting information literacy as sociocultural practice: implications for library and information science reserachers. Information Research. 12(4)

Information om föreläsningen i Göteborg den 28 augusti. Och om föreläsningen i Borås dagen därpå, den 29 augusti.

Vänliga hälsningar
Ola

Inlägg av Ola Pilerot den juni 18, 2008 | Permalink | Kommentarer (4)

Punkt

Den 20 september 2004 skrev jag mitt första inlägg i Feltänkt?. Nu, efter tre och ett halvt år och ganska många långa inlägg, är det dags att sätta punkt. Jag sätter punkt därför att jag har ont om tid. Det är synd, ty jag gillar möjligheten att formulera mig kring sådant som intresserar mig. En blogg är dessutom ett bra ställe att skriva på eftersom det är lätt att hitta tillbaks till sådant man har tänkt på och kanske kommer att att ha glädje av vad det lider, men som man lätt glömmer bort om man inte skriver om det. Naturligtvis är det också en tilltalande tanke att andra kanske läser det man skriver. Och när det är som bäst uppstår samtal i bloggen. Det har hänt att sådana har förekommit här i Feltänkt? Jag minns exempelvis att ett inlägg om en artikel av Cushla Kapitzke resulterade i ett antal kommentarer. Det allra mest kommenterade inlägget, dock, berörde frågan om hur undervisning i informationssöking bör bedrivas. Det vara Anna-Stina som inledde det samtalet. Jag hoppas att samtalet om sådant som har med informationskompetens att göra inte ska mattas av. Det är ju både ett intressant och viktigt område att diskutera. Själv tänker jag emellertid prata vidare annorstädes.

Vänliga hälsningar
Ola

Inlägg av Ola Pilerot den maj 29, 2008 | Permalink | Kommentarer (4)

Creating Knowledge V

Planeringsgruppen för konferensen Creating Knowledge V, 20-22.8.2008 i
Åbo, Finland, vill påminna om att deadlinen för abstracts till kortare
föredrag rörande årets tema "Information behaviour on the Internet -
challenges for the libraries" är 31.1.2008.

Föredragen kan vara presentationer av vetenskapliga undersökningar
rörande temat, eller presentationer av "best practices" vid bibliotek,
t.ex. innovativa grepp i användarutbildning.

Mer information, call for papers och uppgifter om konferensprogram
finns på hemsidan:

http://www.congress.utu.fi/creatingknowledge2008/


Konferensens språk är engelska. Deltagaravgift för deltagare med
kortare föredrag är 250 euro, 300 euro för övriga.

Mer information ger: Eva Costiander-Huldén, e-post: [email protected]

Inlägg av Ola Pilerot den januari 18, 2008 | Permalink | Kommentarer (0)

Mötesplatskonferensen - papers & presentationer

Härförleden gick den årliga konferensen Mötesplats inför framtiden av stapeln i Borås. Själv hade jag inte möjlighet att delta mer än en halv dag, men däremot har jag tagit del av ett och annat intressant paper som finns tillgängligt via konferensens webbplats.

Vänliga hälsningar
Ola

Inlägg av Ola Pilerot den november 17, 2007 | Permalink | Kommentarer (0)

Svenska högskolebibliotek i YouTube

Jag har noterat att både Växjö UB och högskolebiblioteket i Jönköping har lagt ut korta presentationsfilmer på YouTube. Likaså finns där den spännande :-) filmen "Vad är en vetenskaplig artikel?", som tycks vara producerad i anslutning till Stora sökguiden.

BIBLIOTEKET - Växjö UB på 5 minuter

Welcome to Jönköping University Library

Vad är en vetenskaplig artikel?

En sökning i YouTube på frasen "information literacy" resulterar i 54 träffar.

Ola

Inlägg av Ola Pilerot den september 19, 2007 | Permalink | Kommentarer (0)