« Förstå fackböckers struktur? | Main | Call for papers »

Datorbokningar pedagogiskt?

Tillgängliga datorer är en förutsättning för att kunna arbeta pedagogiskt med bibliotekets elektroniska resurser.
Hur pedagogiskt är det då att alla publika datorer är bokningsbara?
Många bibliotek har bokningssystem för sina publika datorer och bibliotekarier brukar uttrycka sin förtjusning över detta. Men vad betyder det? Om jag kommer till biblioteket och vill söka information ur databaser eller andra källor på Internet hänvisas jag till att boka en timme eller halv - kanske måste jag vänta ett bra tag eftersom alla datorer är fullbokade. Enda alternativet är att en bibliotekarie söker åt mig (i bästa fall med mig) från sin arbetsdator.

Om jag istället kommer till biblioteket för att söka i, låt säga Nationalencyklopedin, behöver jag inte boka en särskild tid, som dessutom tar tvärt slut - oavsett om jag är klar med min uppgift eller ej. Jag tror inte att någon bibliotekarie skulle tycka att det vore rimligt.

Hur ser vi då på den information som finns via datorerna? Ska inte den vara tillgänglig på samma sätt som den i pappersform? Vi vill ju att våra användare ska hitta till alla kataloger, databaser och annat som vi lagt möda och pengar på. Fortsätter vi att se datoranvändning som att chatta, maila, surfa, betala räkningar o s v så stannar det kanske där också.

Dedikerade datorer då? Jovisst, har man gott om dem kan man ha datorer för ordbehandling och kommunikation, men olika datorer för olika databaser och kataloger blir ju konstigt om man måste byta dator, bara för att man vill söka i olika databaser, när man arbetar med en och samma uppgift.

Våra elektroniska resurser måste ingå naturligt i informationssökningen och vara tillgängliga på samma sätt som andra medier.

mvh
Britta Särnmark


Posted by Britta Särnmark on oktober 21, 2004 | Permalink

Comments

Håller helt med. Bokningssystemen tar onekligen personalens parti, inte besökarnas.

I somras fick jag själv erfara det, när jag som privatperson behövde uppsöka Internet i ett akut läge (bilen sönder, var fanns billiga reservdelar?).

Som ansvarstagande bibliotekarie ville jag naturligtvis göra rätt, men det slutade med att jag väste till min man att hacka sin in i datorn på barnavdelningen, medan jag höll uppsikt över lokalen...

Nu kan man ju invända att bibliotekets datorer väl inte ska användas för sånt strunt. Men håller ett sånt resonemang? Om man behöver Internet som kunskapskälla, så gör man – oavsett om svaret finns i en betaldatabas eller på fria nätet.

/Kia

Posted by: Kia Gumbel | 17 nov 2004 19.24.25

The comments to this entry are closed.