« Call for papers | Main | Sammanhang och motivation »

Pedagogiska biblioteket?

Jag har en fundering ang. Kategorier i bloggen:

Häromdagen var jag med om ett s.k. Pedagogiskt ögonblick.... det var i all anspråkslöshet när jag hade ett vanligt informationspass och jag släntrade bort till barnavdelningen där en dagisgrupp la pussel, bläddrade i böckerna och fröknarna plockade ihop böcker och jag frågade:
- Hittar ni vad ni behöver eller vill ni ha hjälp?
- Nej då, tack, vi hittar, men vi skulle behöva ha böcker om hur man målar med små barn.

Var inte det "att behöva hjälp"?
"Hittar" betyder att man ser var böckerna (i vid bemärkelse) finns?

Detta Ögonblick är förstås inget banbrytande exempel på Metod (vi borde väl alltid gå fram till våra besökare och fråga...) och kanske inte heller Ditt och Datt (eller?) och förmodligen inte heller Informationskompetens - utan ett slags Ögonblick när jag funderade över vad ett Pedagogiskt bibliotek är och vad det betyder för min dagliga gärning. Ska sådana Ögonblick överhuvudtaget vara med på denna blogg?

På samma sätt undrar jag över om Brittas utmärkta inlägg verkligen ska ligga under Ditt och Datt - det Britta skriver är ju en verkligt het fråga som speglar dels vår syn på digital information och vår (brist på) pedagogsik insikt?
Jag tycker helt enkelt att det saknas en (två?) Kategori, men jag kan inte hitta lämplig rubrik för den/dem.
Pedagogiska ögonblick
Det pedagogsika biblioteket?

mvh
Malin Ögland

Posted by Malin Ögland on oktober 26, 2004 | Permalink

Comments

Malin, jag tycker verkligen att du rör vid något väsentligt här. Jag håller helt och hållet med dig om att Brittas utmärkta inlägg, liksom din egen intressanta iakttagelse kring skillnaden mellan att hitta och behöva hjälp, på något vis förefaller malplacerade i alla de befintliga kategorierna.

Jag anar att flera av de inlägg som kommer att göras framöver kommer att vara allmänna reflektioner kring sådant som vi (åtminstone i den här gruppen) mest hela tiden går och funderar på, helt enkelt sådant som kan röra olika aspekter av det vi skulle kunna kalla det pedagogiska biblioteket.

Ditt och datt kan nog få finnas som kategori (kanske) men vissa inlägg kan ju kännas som något mer än "bara" ditt och datt även om det just handlar om korta (men insiktsfulla) reflektioner, exempelvis av det slag du, Malin, skrev här.

Jag tycker att ditt förslag Det pedagogiska biblioteket är bra; förvisso ganska vitt och brett men ändå tydligt och rätt på.

Posted by: Ola | 26 okt 2004 09.43.56

Jag håller med Malin, jag saknade en rubrik för mitt inlägg, men pedagogiska reflektioner blir väl för yvigt?
Britta

Posted by: Britta Särnmark | 26 okt 2004 09.45.50

Jag instämmer också!

/David

Posted by: David Herron | 27 okt 2004 15.26.56

The comments to this entry are closed.