« februari 2005 | Main | april 2005 »

Webbquest

Solen skiner från en klarblå himmel. Det är skärtorsdag och i informationsdisken på högskolebiblioteket i Skövde råder det stiltje. De flesta studenterna tycks ha tagit påsklov. Utmärkta förutsättningar för ett inlägg i Feltänkt?, alltså.

Jag har på sistone blivit mer och mer sugen på att testa vad man kan göra med en så kallad webbquest. Inte minst har jag blivit inspirerad av Karolinska institutets bibliotek, där man har gjort och använder flera "webbquestar". Ett annat intressant exempel finner man i Kanada, närmare bestämt vid University of Winnipeg, där man har gjort A webquest for information literacy.

Vad tycker ni?

Glad påsk!

Ola

Posted by Ola Pilerot on mars 24, 2005 | Permalink | Comments (1)

Koll på bibliotek

Vill man på ett enkelt sätt hålla lite koll på vad som händer på biblioteksfronten i Sverige, Norge och Danmark, så får man god hjälp av Bibfeeds: nyheder fra bibliotekerne i Skandinavien. Här bevakas och presenteras nyheter från ett drygt 30-tal skandinaviska bloggar med större eller mindre biblioteksanknytning.

Ola

Posted by Ola Pilerot on mars 23, 2005 | Permalink | Comments (0)

Media literacy...

...är, visar det sig när man ögnar igenom två nya rapporter, en företeelse som är nära besläktad med information literacy. Ofcom, en brittisk myndighet med fokus på "UK communications industries", har alldeles nyligen publicerat två rapporter, som kanske kan intressera Feltänkts läsare:

Media literacy of children and young people

och

Adult media literacy - a review of the research literature

begreppet definieras så här i den sistnämnda rapporten:

...the ability to access, understand and create communications in a variety of contexts.

Ola

Posted by Ola Pilerot on mars 22, 2005 | Permalink | Comments (1)

Serendipitet

Att det man skulle kunna kalla en informationssökningsprocess inte enkelt kan beskrivas i termer av något som rätlinjigt sker steg för steg är väl för de flesta en självklarhet. Ibland framstår detta faktum extra tydligt.

Jag är just nu inbegripen i ett förberedelsearbete kring en uppdragsutbildning som vi ska ge här på högskolan i Skövde. I det sammanhanget har jag behov av att bedriva lite informationssökande. Så - efter att ha surfat omkring ett slag i jakt på dokument som kan göra mig klokare inom området "information literacy in the workplace", sitter jag nu här med två spännande dokument som handlar om något helt annat, (för mig av intresse i andra sammanhang).

MLA (The Museums, Libraries and Archives Council) i England visade sig ha en spännande webbplats, där ett flertal rapporter finns utlagda. Jag fastnade för en om skolbibliotek:

McNicol, S. & Elkin, J. (2003) School libraries: the design of a model for self-evaluation

och en om folkbibliotek:

Harris, K. & Dudley, M. (2005) Public libraries and community cohesion

Vänliga hälsningar

Ola

Posted by Ola Pilerot on mars 21, 2005 | Permalink | Comments (0)

Professionellt objekt

I Textflytt och sökslump diskuterar man begreppet professionellt objekt ( = det ett yrke är till för att åstadkomma) och menar att lärare och bibliotekarier behöver diskutera vad som är deras gemensamma professionella objekt. Lena Folkesson skriver också om detta i Sök för att lära.

Jag ville veta mer om detta begrepp och har därför läst lite i Ingrid Carlgrens och Ference Martons bok Lärare av imorgon. Inlägget blev lite för långt - intresserade kan titta vidare här: http://fc.bildning.habo.se/~malin.ogland/professionelltobjekt

Malin Ögland

Posted by Malin Ögland on mars 21, 2005 | Permalink | Comments (2)

Bibliotekariers pedagogiska arbetsmetoder

I en alldeles nyligen publicerad artikel presenterar Olof Sundin resultat från den studie han gjort av webbaserad användarundervisning. Jag citerar ur artikelns inledande avsnitt:

Syftet med denna artikel är att synliggöra olika förhållningssätt till universitets- och högskolebibliotekariers expertis såsom dessa förmedlas genom bibliotekariers pedagogiska arbetsmetoder.

Jag har inte kommit till sista sidan i artikeln än, men anar av det jag har läst att jag kommer att hålla mig vaken på bussen hem ;) Artikeln finns på webben:

Sundin, O. (2005) Webbaserad användarundervisning: ett forum för förhandlingar om bibliotekariers professionella expertis. HumanIT, 7:3, 109-68

Trevlig helg!

Ola

Posted by Ola Pilerot on mars 18, 2005 | Permalink | Comments (0)

Library Girl

Jag inser att det kanske inte finns någon direkt koppling till pedagogik i det här inlägget, men jag har svårt för att undanhålla er ett stycke tonsatt film så här om fredagseftermiddagen. Från Norge kommer

Library Girl

Uppsnappat via e-klumme

Ola ;)

Posted by Ola Pilerot on mars 18, 2005 | Permalink | Comments (2)

Tips på Pedagogiska Bord

Malin Koldenius, konsulent i Region Västra Götaland, har gjort ett upplägg med en serie Pedagogiska Bord kring "Textflytt och sökslump". Ni hittar Malin Koldenius upplägg här: http://www.fc.bildning.habo.se/~malin.ogland/pedagogiskabord

(Att det är lite missar i layouten beror på mitt verktyg inte Malin Koldenius underlag)

På gymnasieskolan i Håbo har vi gjort ett Pedagogiskt Bord kopplat till samma bok och med goda erfarenheter.

Malin Ögland

Posted by Malin Ögland on mars 18, 2005 | Permalink | Comments (0)

Mötesplats för livslångt lärande...

...ja, så lyder underrubriken på en nystartad blogg som drivs av LärForum, Nacka. Bland kategorierna märks bland annat en om informationskompetens.

Besök LärForums blogg!

Ola

Posted by Ola Pilerot on mars 17, 2005 | Permalink | Comments (0)

SWOT-analys

SWOT-analys är en metod som kan användas för att identifiera en verksamhets "läge" i förhållande till omvärlden t.ex. (i fyra rutor skriver man Strength, Weakness, Opportunities, Threats och försöker sen i rutorna lista det som man upplever som styrkor och svagheter etc, läs t.ex. här http://www.quickmba.com/strategy/swot/)

Jag tänker mig att detta är en utmärkt metod om man vill genomföra ett utvecklingsarbete på biblioteket - man listar så att säga "nuläget"? Man listar också (synliggör) det som oroar med utvecklingsarbetet osv?

Det är mycket frågetecken i detta inlägg eftersom jag skulle vilja veta om någon har erfarenheter av denna metod? Bör man t.ex. genomföra analysen lite då och då eller bara i början eller i början och i slutet av utvecklingsarbetet?

Malin Ögland

Posted by Malin Ögland on mars 16, 2005 | Permalink | Comments (4)