« Fransk infokompblogg | Main | IK-debatt »

Granska sökredskap

Ett inslag som ibland förekommer i min undervisning är att låta studenter mer eller mindre ingående och detaljerat - ibland skriftligt - studera och granska sökredskap. Det kan handla om avgiftsbelagda databaser eller sökmotorer, såsom Google, Scirus eller Yahoo!. Ibland föreslår jag att de ska jämföra ett par redskap.

I skenet av denna typ av inslag är det intressant att ta del av en granskande studie av Google Scholar,  som nyligen har publicerats i form av en krönika på Thomson Gale's webbplats. Det är professorn i biblioteks- och informationsvetenskap vid University of Hawaii, Peter Jasco, som formligen sågar Google Scolar längs med fotknölarna. Utöver det faktum att författaren insiktsfullt visar på en lång rad brister i sökredskapet, ger han också ett gott exempel på hur en studie av det här slaget kan utföras. Och även om han stundom hänger upp sig på detaljer, så delar jag den uppfattning som framkommer i krönikans avrundning:

I don't have the delusion that most users will care about any of the above. But librarians, other information professionals and scholars should be aware of the limitations of Google Scholar and not join the Google-for-president crowd by dispensing careless endorsements and hollow sound-bites for the press, faculty, students and staff.

Ola

Posted by Ola Pilerot on juni 15, 2005 | Permalink

Comments

The comments to this entry are closed.