« november 2005 | Main | januari 2006 »

Sök i Feltänkt!

Jag har vid ett flertal tillfällen kommit på mig själv med att vilja återgå till något som jag vet förekommit i Feltänkt?, ett konferensdatum, en referens eller dylikt. Tanken har slagit mig att det skulle ha varit bra med en sökfunktion, det är därför glädjande att kunna meddela att en sådan nu har lagts till. Ni finner den längst ner i vänstermarginalen, under arkivet. Den som söker skall finna!

Gott nytt år!
Ola

Posted by Ola Pilerot on december 29, 2005 | Permalink | Comments (1)

IK i BBL

Rapporten Someone else´s job av Birgitta Hansson och Olle Rimsten har tidigare omnämnts här i Feltänkt?. I senaste Biblioteksbladet, nummer 10, 2005 recenseras Hanssons och Rimstens rapport.

Ola

Posted by Ola Pilerot on december 29, 2005 | Permalink | Comments (0)

Symposium om barns lek

Via en artikel i senaste SPLQ (när jag skriver detta tycks inte senaste numret vara utlagt ännu) där Cay Corneliusson refererar ur boken Barns smak - om barn och estetik fick jag tips om ett symposium 22-24 mars 2006 arrangerat av Centrum för barnkulturforskning vid Stockholms Universitet. Temat är: Barns lek - makt och möjlighet.

Föreläsningarna är gratis och kräver ingen föranmälan.

Posted by Malin Ögland on december 29, 2005 | Permalink | Comments (0)

Jullovsläsning

Hoppas ni får lite ro att ligga kvar i bingen och läsa lite under jullovet! Om ni inte har sängbordet fullt redan har jag några tips:

Habib - friheten minus fyra av Douglas Foley. Jag skrev om första boken i somrar och nu har alltså uppföljaren kommit. Habib är 11 år och bor strax söder om Stockholm. Hans fröken har givit klassen i uppgift att skriva dagbok. Nu förhalar Habib inlämningen - inte för att han inte skrivit något (som alla tror) utan för att det är så kul att skriva - och han har så mycket att skriva om! Det är jätterolig läsning som passar alla åldrar.

Snö ska falla över snö som fallit av Levi Henriksen. Detta är Henriksens debut. Jag var och lyssnade på honom på Internationell författarscen i höstas (ni såg väl att Ingemar Fasth blev en av DN:s Stockholms-hjältar?) och lovade mig då att läsa boken, vilket jag gjort nu. Den handlar om Dan som efter ett fängelsestraff kommer hem till barndomshemmet för att begrava sin bror. Dan försöker hitta förklaringen till broderns självmord och dessutom finna sin egen plats i tillvaron. Även om jag tycker att slutet är lite too much tycker jag att boken var mycket bra. Den hade ett driv som gjorde att man nästan sträckläste den.

Till sist vill jag gärna tipsa om en tidskrift som heter Litkes - ett litterärt modemagasin. Annorlunda skrivet om mode, långa reportage och ovanligt format!

Posted by Malin Ögland on december 27, 2005 | Permalink | Comments (0)

Konferens+artiklar

Konferensen eLit har gått av stapeln fyra gånger, tre gånger i Glasgow och en gång i New York. Nu är det strax dags igen. I det senaste numret av den fria tidskriften JeLit (Journal of eLiteracy) finns det mer information om den kommande konferensen, som den här gången äger rum i Loughborough. I samma nummer finns dessutom ett antal artiklar som kan vara av intresse för Feltänkts? besökare.

Ola

Posted by Ola Pilerot on december 23, 2005 | Permalink | Comments (0)

Metoder i praktiken

Under hösten har vi på Håbo bibliotek prövat metoden Tidskriftsklubben som har utarbetats på Kib. Vi har modifierat den lite för att passa oss, bl.a. har vi bara haft en text åt gången som vi diskuterat.
Vi har diskuterat texter utifrån vårt övergripande tema "service/pedagogik" och alla texter har nämnts här i bloggen; Margareta Ullströms "Samtal på bibliotek", magisteruppsatsen "Kolla vad jag hittade!" (ungefär samtidigt fick representanter från kommunens alla förskolor en föreläsning av en av författarna, AnnaCarin Elf. På så sätt har vi startat en parallellprocess på förskolorna och biblioteket kring hur vi ska tänka kring förskolornas biblioteksbesök) och delrapport 2 från projekten kring vuxnas lärande. Den sista texten var så omfattande både till omfång och innehåll att vi ägnat två möten till att diskutera den. Och efter jul ska vi komplettera dessa diskussioner med ett Pedagogiskt Bord tillsammans med Marcus Strand från Sandviken. Marcus har varit projektledare i ett av delprojekten.

Vi har inte utvärderat dessa träffar men själv är jag väldigt nöjd! Det har varit roligt, intressant och givande att samlas kring en text på detta sätt. Det har också gjort att vi kunnat ta ett steg till i vårt förändringsarbete - både tankemässigt och praktiskt. Jag kan alltså å det varmaste rekommendera metoden Tidskriftsklubben! Det skulle vara mycket intressant om någon annan har erfarenheter av den och ville skriva något här!

Posted by Malin Ögland on december 22, 2005 | Permalink | Comments (0)

Utmärkt artikel

Ibland stöter man (eller åtminstone jag) på artiklar som är lite utöver det vanliga. Ett exempel på en sådan text, som jag är övertygad om att jag kommer att ha anledning att återkomma till, är

Simons, K. et al. (2000). The learning library in context: community, integration, and influence. Research Strategies. 17, 123-32

Tyvärr är tidskriften inte fritt tillgänglig, en prenumeration erfordras för att man ska kunna läsa artikeln, men ett abstract kan kanske locka en och annan att skaffa sig den:

The learning library is a construct based on the sociocultural theories of Lev Vygotsky and Jean Lave. These theories hold that learning happens through social interaction, that learners move through increasingly complex zones of development through the assistance of more capable others, and that real learning is situated only in specific cultural environments. The learning library bases its programs and services on these ideas through programmatic partnerships with specific groups such as learning communities and cohorts of students; through curricular integration so that learning about information resources is situated within the daily life of the college or university; through using the library as a locus for, and facilitator of, sustained interactions among students, faculty, and librarians; and by using the social interactions developed among communities of learners to extend the influence of the library throughout the institution. This article examines how these facets of the learning library are reflected in four programmatic models at George Mason University's Johnson Center Library: the course-integrated model (New Century College, NCC), the course-related model (English 101: Composition), the orientation/peer advising model (University 100: University Life), and the information/term paper counseling and coaching model (partnership with the University's Writing Center, WC).

Med detta tips önskar jag alla Feltänkt?-läsare God jul och ett gott nytt år
Ola

Posted by Ola Pilerot on december 22, 2005 | Permalink | Comments (0)

IK-artikel

I det senaste numret av InfoTrend skriver Christina Brage om informationskompetens ur ett histroriskt perspektiv. Tidskriften i dess elektroniska version är endast tillgänglig för medlemmar i Svensk förening för informationsspecialister. Ett abstrakt kan dock läsas på webben.

Brage, C. (2005) Informationskompetens sett ur ett historiskt och samtida perspektiv. InfoTrend. 60(4), 125-37

Ola

Posted by Ola Pilerot on december 19, 2005 | Permalink | Comments (0)

Infoteach m.m.

Jag skrev om BibTeach igår, ett projekt som bland annat kännetecknas av en vilja att samarbeta, i just det fallet kring undervisningsmaterial. Nu har jag stött på ett annat projekt, som också manar till samarbete, men på bredare front. I det senaste numret av SCONUL:s nyhetsbrev SCONUL Focus (Nr.35, 2005) skriver Chris Powis om Infoteach, vilket han beskriver som en "an online community of practice of librarians who teach". Infoteach är en så kallad wiki där tanken är att undervisande bibliotekarier ska kunna bidra med och utbyta idéer och erfarenheter med varandra. Änsålänge råder det ingen febril aktivitet i Infoteach, men som Powis avslutar sin artikel: "I hope that this article will encourage more practitioners to get involved in Infoteach by adding material to the Wiki or by using the discussion board".

Vill man följa uppmaningen är första steget att besöka Infoteach. Det senaste numret av SCONUL Focus innehåller fler artiklar med IK-anknytning.

Ola

Posted by Ola Pilerot on december 16, 2005 | Permalink | Comments (0)

BibTeach...

...är en dansk webbresurs med undertiteln "biblioteksundervisernes toolbox". I den text som beskriver projektet står följande att läsa:

I 2003 modtog Det nordjyske Landsbibliotek og Herning Centralbibliotek tilsagn om støtte til et projekt om indsamling af kursusmateriale, bearbejdning af dette samt om udarbejdelse af 10 færdige kursusmaterialer til brug for folkebibliotekernes undervisere. 

Besök BibTeach.

Ola

Posted by Ola Pilerot on december 15, 2005 | Permalink | Comments (0)