« september 2006 | Main | november 2006 »

LILAC 2007

Hej!
26-28 mars nästa år äger den tredje LILAC-konferensen rum. Det här året i Manchester. LILAC står för Librarians Information Literacy Annual Conference. Teman för den kommande upplagan är:

Recognising the need
Advocacy, marketing and promotion
Practical approaches to information literacy
Information and citizenship
New areas for practice and research
Ethical use of information

Bland keynote-talarna finns Christine Bruce och Ross Todd. Den som önskar bidra med ett paper (kort eller långt) får lägga på en rem, eftersom deadline för Call for papers är den 1 december i år. Det finns ett formulär man kan använda för att skicka in ett paper-förslag.

Själv deltog jag i förra årets konferens, vilken jag tyckte var bra på flera sätt: många intressanta papers presenterades och det fanns goda möjligheter att träffa trevliga människor.

Vänliga hälsningar
Ola

Posted by Ola Pilerot on oktober 27, 2006 | Permalink | Comments (0)

Papers och presentationer

Igår avslutades konferensen Mötesplats inför framtiden. Ett tretiotal presentationer och föredrag genomfördes under loppet av två dagar. För er som inte hade möjlighet att vara på plats i Borås kan det vara bra att veta att det nu via konferensens webbplats går att ta del av de papers som presenterades och de PowerPoint-presentationer som användes. En knapp handfull papers anknyter direkt till området bibliotek och pedagogik, sedan finns där naturligtvis en massa andra inslag som också kan vara av intresse för Feltänkts läsare.

Vänliga hälsningar
Ola

Posted by Ola Pilerot on oktober 13, 2006 | Permalink | Comments (0)

Digital literacies for learning

För drygt två år sedan blev jag (förvånansvärt nog) ombedd att bidra med ett kapitel till en bok som skulle ges ut på ett engelskt förlag, Facet Publishing. Det kändes svårt att tacka nej, så jag skred omgående till verket. Deadline låg bara fyra, fem månader fram i tiden. Jag fick bre ut mig inom ramen av 7 500 ord. Ganska många ord, tyckte jag. Efter ett par månader kom så nya direktiv. Då var jag i princip klar med min text. Nu gällde 3 500 ord. Deadline var framflyttad några månader. Jag kapade, strök och tog bort. Min översikt över området informationskompetens krympte således.

Nu, alldeles i dagarna, har boken kommit ut. Där sitter mitt kapitel som nummer sju av 21. det är mycket literacies i bilden: digital (flera gånger), medial, samtida och e, det sistnämnda en massa gånger. Jag har inte hunnit läsa så särskilt mycket än, men det kan nog finnas ett och annat läsvärt bidrag. För den som är nyfiken kan det vara bra att veta följande:

Martin, A. & Madigan, D. (Eds.). (2006). Digital literacies for learning. London : Facet. ISBN: 1-85604-563-3

Vänliga hälsningar
Ola

Posted by Ola Pilerot on oktober 10, 2006 | Permalink | Comments (0)